Saturday, September 15, 2007

arXiv - YÖK intihal rezaletini (ÇOMÜ vd) seyrediyor

http://www.memurlar.net/haber/87291/

YÖK intihal rezaletini seyrediyor

12 Eylül 2007 07:40


Uluslararası elektronik makale arşivi arXiv 15 Türk fizikçinin toplam 67 makalesini 'intihal' gerekçesiyle yayından kaldırdı, YÖK'ten ise hala hiçbir ses yok.

HABER MERKEZİ / ANKARA

Dört üniversiteden 15 Türk fizikçinin toplam 67 makalesinin intihal olduğunun ortaya çıkması ve uluslararası elektronik makale arşivi 'arXiv'in bu makaleleri yayından çekmesinin yankıları sürerken, YÖK'ün olay karşısında sessiz kalması dikkat çekiyor.

Sözkonusu 15 fizikçinin aralarında doktora öğrencilerinin yanısıra, devletten her ay maaş alan profesörler de bulunuyor. İntihalle suçlananlar arasında Onsekiz Mart Üniversitesi Edebiyat ve Fizik Bölümü Dekanı Prof. Dr. İhsan Yılmaz, Dicle Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi İrfan Açıkgöz de bulunuyor. Daha önce eski Başbakanlık Müsteşarı Prof. Dr. Ömer Dinçer'le ilgili iddialar için hemen Yüksek Disiplin Kurulu'nu toplayan Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) ise bu olayda sessizliğini koruyor.

NASIL ORTAYA ÇIKTI?

ODTÜ Fizik Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Ayşe Karasu, iki doktora öğrencisinin çok konuşulan makalaleler yazdıkları halde sınavlarda başarısız olmalarından şüphelenince, bu öğrencilerin akademik çalışmalarını mercek altına aldı.

İki öğrencinin makalelerini inceleyen heyette bulunan Doç. Özgür Sarıoğlu şunları söyledi: “İncelemede makalelerin intihal olduğunu gördük. Etik Kurul'daki soruşturmada da intihal yapıldığı kabul edildi. arXiv'in yöneticisi ve New York Cornell Üniversitesi fizikçilerinden Paul Ginsparg da durumun farkında olduklarını ve uzun süredir takip ettiklerini söyledi. Ginsparg yaptığı inceleme sonunda Saltı ve Aydoğdu'nun 40 makalesini arşivden düşürdü.”

SUÇLANANLAR NE DİYOR?

Oktay Aydoğdu: Sadece atıf yaptık

arXiv'den makaleleri çıkarılan ve üniversiteden uzaklaştırma cezası alan doktora öğrencilerinden Oktay Aydoğdu olayın kişisel husumetten kaynaklandığını ileri sürdü. Aydoğdu, şöyle konuştu: “Çalmadık, sadece atıf yaptık. Yasal süreç devam ediyor, ODTÜ'nün kararını mahkemeye verdik ve kararın temyiz olacağına inanıyoruz. Daha sonra herkesle yasalar önünde hesaplaşacağım.”

Prof. İrfan Açıkgöz: Dava açacağım

arXiv'den makalesi çıkarılan Dicle Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. İrfan Açıkgöz de olayın kaynağında ODTÜ'nün olduğunu, adil olmayan bir soruşturma yapıldığını ve insanların savunmaları dikkate alınmadan cezalandırma yapıldığını söyledi. Prof. Açıkgöz, dava açacağını belirtti.

Yeni Şafak