Saturday, September 15, 2007

arXiv - Bilimsel Hırsızlık (ÇOMÜ vd)

http://www.pcnet.com.tr/ayyas/bilimsel-hirsizlik/

Bilimsel Hırsızlık


Üniversitede okuyan bir çok kişi tez ve ya makale yazmanın ne kadar illet bir şey olduğunu bilirler. Sınav programlarının arasına sıkıştırılmış makale ödevleri insanı çileden çıkarabilir, sabahlatabilir. Ama işin kolayı var, Plagiarism! Yani İntihal! Hırsızlığın bir türü. Bildiğiniz araklama yani. İnsanların fikirlerini ve ya yazılarını alıyor ve sanki kendiniz yazmışsınız kendi makalenize katıyorsunuz, kolay yoldan işinizi görüyorsunuz.

Bunları söylememin nedeni, Arxiv.org adında özellikle online bilimsel makale’ler barındıran bir siteden, geçtiğimiz Ağustos ayında, 67 adet makalenin intihal gerekçesiyle kaldırılması. Makaleleri kaldırılan isimlerin listesine şuradan ulaşmak mümkün. Burada ki önemli nokta “liste”. Liste de kimi ararsanız var; öğrencisi, profesörü, okutmanı, hatta dekanı. Sıkı durun. Listenin mükemmel olmasının nedeni, listenin tamamiyle Türk‘lerden oluşması. Fazla bir şey demeye gerek yok, tebrikler dışında.


------------------------------------

“Bilimsel Hırsızlık” yazısına 3 Yorum Yapılmış.

  1. gfx demiş ki:

    Bu yeni bir şey değil, Benim çalıştığım profesörün bilgisayarında ne acrobat reader nede powerpoint vardı. Tamam diyelim kafası power pointa basmıyor, acrobat reader de mi işine yaramıyor?
    Hepsi genelde böyle, makaleyi bana yazdırıyordu kendi adına yayınlıyordu. “hocam sonsözü size bıraktım siz yazın” derdim, “yok onu da sen yaz çünkü makaleyi yazan son sözü de daha iyi yazar!” derdi.
    Bu varolan sistemik bir ahlaksızlık. Sınava girerlerse, hepsi sınıfta kalır ve sizlerle aynı sandalyelerde otururlar…ders verdiği konular hakkında bile güncel bilgiye sahip değiller….

  2. oyun demiş ki:

    olmaması gerekir tabiki

  3. ege demiş ki:

    profesörler az tezimizi kullanmamıştır.