Saturday, September 15, 2007

arXiv - Türk fizikçilerin (ÇOMÜ vd) akademik ayıbı - Greece, Romania, India, Pakistan gibi uluslararası bağlantıları da var - 37 bin YTL haksız kazanç

http://www.haberturk.com/haber.asp?id=35688&cat=210&dt=2007/09/11



Türk fizikçilerin akademik ayıbı

ODTÜ, 4 üniversiteden 15 fizikçinin makalesinin çalıntı olduğunu dünyaya duyurdu.

11.09.2007 11:51
ODTÜ’DEN Prof. Ayşe Karasu şüphe üzerine, uluslararası elektronik makale arşivini aradı. Arşiv yönetimi 4 üniversiteden 15 fizikçinin makalesinin çalıntı olduğunu dünyaya duyurdu.

Skandal şöyle başladı. Prof. Karasu, iki doktora öğrencisinin çok konuşulan makaleler yazdıkları halde sınavlarda başarısız olmalarından şüphelenince, bu öğrencilerin akademik çalışmalarını mercek altına aldı. Mustafa Saltı ve Oktay Aydoğdu adlı iki öğrencinin toplam 40 makalesinin ’intihal’ olduğu belirlendi. ODTÜ, öğrencilere iki dönem uzaklaştırma cezası verirken, Prof. Karasu durumdan uluslararası elektronik makale arşivi arXiv yönetimini de haberdar etti. New York Cornell Üniversitesi fizikçilerinden Poul Ginsparg “durumun farkında olduklarını ve uzun süredir araştırdıklarını” söyledi. arXiv araştırma sonunda Türkiye’deki 4 üniversiteden, aralarında profesörlerin de olduğu 15 Türk fizikçinin toplam 67 makalesinin “intihal” olduğunu, arşivinden çıkardığını duyurdu.

37 bin YTL haksız kazanç

ODTÜ’de 4 kişilik inceleme heyetinde bulunan Doç. Özgür Sarıoğlu şöyle dedi: “arXiv, 18 Mart, Dicle ve Mersin Üniversiteleri’nden de fizikçilerin intihal yaptığını belirledi. Olayın Yunanistan, Romanya, Hindistan, Pakistan gibi uluslararası bağlantıları da var. Bu insanların cebine 37 bin YTL para girdi. Çünkü makale başına TÜBİTAK ve ODTÜ’den para alıyorlar. Ayrıca intihal, bilimsel kariyer için de önemli bir katkı. Başkalarının emekleri üzerinden kolayca bir yerlere gelenler diğerlerini de cesaretleniyor, herkes çalmaya başlıyor.” Öğrencilerin 22 ayda 40 makale yazmasının mümkün olamayacağının altını çizen Doç. Sarıoğlu cezayı yetersiz buldu ve bu şahısların 9 aydır üniversitelerinden maaş aldıklarını kaydetti.