Tuesday, September 11, 2007

Kemal Alemdaroğlu - Plagiarism - Aşırmacılık - Case - Vaka

http://www.istabip.org.tr/bg/bg11122003.asp



Bilimsel "Aşırma"ya Ceza

TTB Yüksek Onur Kurulu, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu'nu bilimsel "intihal(=aşırma)" suçundan dolayı iki ay süreyle "meslekten men" cezası verdi
Türk Tabipleri Birliği Yüksek Onur Kurulu, İstanbul Üniversitesi Rektörü Kemal Alemdaroğlu'nun ABD'de yayınlanan bir eserden kaynak göstermeden alıntı yaptığını tescil etti. Öğretim Elemanları Derneği'ne göre, kararın ardından Alemdaroğlu'nun rektörlüğü tartışmalı hale geldi. Kararla, 2 ay boyunca cerrahlık yapma yetkisi elinden alınan Alemdaroğlu'nun rektörlük görevinin de düşürülmesi gerektiği ifade ediliyor.
İdari yargıda itiraz etme hakkı bulunan Alemdaroğlu'nun karardan haberdar olur olmaz 10 günlük yurtdışı seyahatine çıktığı ileri sürülüyor. Alemdaroğlu söz konusu karara karşı idari yargıda itiraz eder ve yargı kararı onaylarsa, idarenin bu kez de söz konusu fiil bir suç oluşturduğu için ceza davası açılması gerektiği ileri sürülüyor

İki oda, iki Karar
Söz konusu karar, Üniversite Öğretim Elemanları Derneği'nin İstanbul Tabip Odası'na yaptığı başvuru sonucunda açılan mesleki soruşturmayı yapan Kocaeli Tabip Odası' Onur Kurulunun verdiği kararın Türk Tabipleri Birliği Yüksek Onur Kurulu tarafından değerlendirilmesi sırasında alındı.
Talebi ilk olarak inceleyen İstanbul Tabip Odası Onur Kurulu'nda görev yapan üyelerin İstanbul Üniversite mensubu olmaları ve Alemdaroğlu'nun amirleri olması nedeniyle, ilgili soruşturma yönergesine göre karar sayısına ulaşamamamış ve dosya Kocaeli Tabip Odası'na gönderilmişti.
Dosyayı değerlendiren, Kocaeli Tabip Odası Onur Kurulu dosyayı inceledikten sonra çoğunluk kararıyla Alemdaroğlu'nun suçsuzluğuna karar vermişti.
İstanbul Tabip Odası'nın da bu karar itiraz etmesi üzerine dosya bu kez TTB Yüksek Onur Kurulu'nda değerlendirildi ve Yüksek Onur Kurulu Prof. Dr.Alemdaroğlu'nun mesleki kusurunu sabit görerek 2 ay süreyle meslekten men cezası verdi. İlk ortaya çıkmasından bu yana geçen 3 yıllık süreç böylelikle Alemdaroğlu'na verilen ceza ile sonuçlanmış oldu.

Tepkiler
Üniversite Öğretim Elemanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Kadir Erdin, böylelikle Alemdaroğlu'nun bilimsel aşırma-intihal yaptığının tescil edildiğini kaydetti. Erdin, "Bilimsel intihal yaptığı kanıtlanan bir kişi bırakın rektörlük yapmayı, öğretim üyeliğinden bile atılır." diye konuştu.


SUÇU NEDİR?
Alemdaroğlu, 1995'te 2 bilim adamıyla birlikte 'Laparoskopik Cerrahi' isimli bir kitap yazmıştı. Ancak söz konusu kitabın, 1992'de ABD'de yazılmış 'Laparoskopide Yeni Metotlar' isimli kitaptan aynen kopya edildiği ileri sürüldü. İddiaya konu olan yazı, ABD'de faaliyet gösteren Virginia Üniversitesi'nin web sitesinde (www.plagiarism.phys.virginia.edu/case1/case1data.html) halen yayında bulunuyor.
İddialara göre, 1995'te Mustafa Taşkın ve Berat Apaydın isimli 2 doçentle birlikte yayınlanan 'Laparoskopik Cerrahi' adlı kitapta, Alemdaroğlu tarafından yazılan 'Laparoskopik Kolektomi' başlıklı bahis, Kaliforniya'daki Saint Joseph Tıp Merkezi'nin Genel Cerrahi Servisi Şefi Dr. Philippe Jean Quilici'nin 'New Developments in Laparoscopy' isimli çalışmasından aynen alındı. İddia, Türkiye sınırlarını aşarak uluslararası boyut kazandı. Virginia Üniversitesi bünyesindeki 'İntihal Kaynakları Merkezi' Alemdaroğlu'nu 'intihalcilikle' suçladı. Uluslararası Cerrahi Birliği de Alemdaroğlu'ndan açıklama istedi. Alemdaroğlu, alıntı yapma iznine sahip olduğunu iddia etti. Alemdaroğlu, alıntılarla ilgili dipnot kullanmayışının sebebini ise açıklayamadı. Alemdaroğlu, tartışma sürecince intihal hakkında basın mensuplarının sorularına cevap vermekten kaçındı.
Alemdaroğlu hakkındaki iddialar Türk Tabipler Birliği tarafından da 2001'in Aralık ayında İstanbul Tabip Odası'na gönderildi. Ancak konuyla ilgili hiçbir işlem yapılmadı. 27-28 Nisan 2002'de İstanbul Tabip Odası Genel Kurulu'nda İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süha Göksel'in yerine Prof. Dr. Gencay Gürsoy oda başkanlığına seçildi. İddialar yeni yönetimin önüne geldi. Gürsoy, önceki yönetimin aksine iddiaların araştırılması için birkaç hafta içinde bilirkişi heyeti oluşturdu ve incelemeyi başlattı.