Friday, September 14, 2007

Afurma ÇOMU Yıldızı - ÇOMÜ Yıldızları - COMU Star - COMU Stars - Osman Demircan

http://www.habervitrini.com/haber.asp?id=68033

http://www.magazinkeyfi.com/yazihv.asp?id=68033&title=&sub=Son%20Haberler

BİR YILDIZ DA BİZ BULDUK !..


Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nin (ÇOMÜ) gözlemevinde yapılan gözlemler sonucu yeni bir yıldız keşfedildi. Yıldız, tüm dünyada ‘‘ÇOMÜ yıldızı’’ olarak tanınacak.

18 Ocak 2003 Cumartesi 12:15

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nin (ÇOMÜ) gözlemevinde yapılan gözlemler sonucu yeni bir yıldız keşfedildi. Yıldız, tüm dünyada ‘‘ÇOMÜ yıldızı’’ olarak tanınacak.

ÇANAKKALE Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektör Yardımcısı, Araştırma Merkezi ve Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Osman Demircan'ın verdiği bilgiye göre, Radar Tepe'deki, Türkiye'nin en gelişmiş gözlemevleri arasında yer alan ÇOMÜ Gözlemevi'nde ilginç bir keşif yapıldı. Gözlemevi, daha önce tek olarak bilinen yıldızın çift yıldız olduğunu keşfetti. Böylece, daha önceki yıldızın ikizi ortaya çıkmış oldu. Prof. Dr. Demircan, bu ikiz yıldızın dünyada Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nin adıyla tanınacağını söyledi.

Tek biliniyordu

Demircan, ‘‘Araştırma sonuçlarımız uluslararası alanda yayınlanma aşamasında. Bu iki gök cismi bugüne kadar tek yıldız olarak biliniyordu. Ama biz onları çift yıldız olarak keşfettik. Astronomide yıldızların kod adları var. Bizim keşfimiz de yıldızlar astronomisine önemli katkı sağlayacak. Bu iki gökcismi, bu alanda fiziksel olarak yeni bilgiler oluşturuyor. Çift yıldız ‘ÇOMÜ Yıldızları' olarak tanınacak’’ diye konuştu.

24 saat süreyle

Gözlemevinde 24 saat süreyle, uzmanların gözlem yaptığını belirten Prof. Dr. Demircan, elde edilen tüm verilerin bilgisayar ortamına girdiğini söyledi. Çok yakında iki olan teleskop sayısının de üçe çıkarılacağını vurgulayan Demircan, ‘‘Araştırmalarımızı etkinleştirip, gelecekte bilime yeni katkılar sağlamayı amaçlıyoruz’’ dedi.