Tuesday, September 11, 2007

arXiv - Türk fizikçilerin intihal ayıbı

http://www.zaman.com.tr/webapp-tr/haber.do?haberno=587438

Zaman , 12.09.2007


Türk fizikçilerin intihal ayıbı
Türkiye'nin önemi üniversitelerindeki akademisyenlerin makaleleri, intihal (aşırma) edildiği gerekçesiyle Amerika'nın ünlü 'arXiv' sitesinden çıkartıldı.


ODTÜ'nün de aralarında bulunduğu 3 üniversitede görevli akademisyenler, site tarafından intihalle suçlandı. Makaleleri siteden çıkartan yetkililer, yapılanın büyük bir sahtekârlık olduğunu iddia etti.

Amerika'da yayın yapan bilim ve akademik makale sitesi 'arXiv', intihal yaptıkları gerekçesiyle Türk profesör, doçent ve doktora öğrencilerinin yazılarını siteden kaldırma kararı aldı. Site yetkilileri, yayınlanan raporların içeriğinin eskiden yayınlanmış raporlarla örtüştüğü tespitinde bulundu. İntihalin Türkiye'de ortaya çıkması, geçen kasımda Oktay Aydoğdu ve Mustafa Saltı adlı iki öğrencinin Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nde (ODTÜ) sözlü ve yazılı sınava girmesiyle anlaşıldı. Yetkililer, sınavlardaki sonuçlarla makaleleri yazan kişilerin aynı kişi olamayacağı görüşüne vardı. Konuyu etik kuruluna ileten ODTÜ görevlileri, arXiv'in kurucusu Paul Ginsparg'ı da bilgilendirerek bu konuyu incelemesini istedi. Bunun üzerine olayın peşine düşen Ginsparg ve ekibi, 67 yayında fazla göze çarpmayan aşırma rapor tespit etti. Bahsedilen iki ODTÜ öğrencisinin yanı sıra Diyarbakır Dicle ve Çanakkale 18 Mart üniversitelerinde bulunan öğrenci ve öğretim üyelerinin de intihal makale yayınlattığı ortaya çıktı. Paul Ginsparg, şimdiye kadar böyle büyük bir intihal olayıyla karşılaşmadıklarını açıkladı.

'Üniversite ile ilişkileri kesildi'

Fizik alanında 40'tan fazla makalesi yayınlanan Aydoğdu ve Saltı'nın intihallerini, ODTÜ Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Ayşe Karasu ortaya çıkardı. Karasu, doktora savunmasında sözlü ve yazılı olarak bilgisine başvurduğu Oktay Aydoğdu'nun yeterli düzeyde olmadığını belirledi. Karasu, arXiv'den yazılarını çekmelerini ve aldıkları paraları geri ödemeleri tavsiyesinde bulunmasına rağmen öğrencilerin bunu yapmadıklarını dile getirdi. Karasu, "ODTÜ olarak üzerimize düşeni yapmaya çalıştık." diye konuştu. Karasu, bu olayın, danışman hocadan bağımsız yapılan ilk öğrenci intihali olduğunu söyledi. ODTÜ Etik Komite Başkanı Prof. Dr. Canan Özgen ise bu öğrencilerin hem kendileriyle hem de üniversiteleri ile ilişkilerinin kesildiğini belirtti. Özgen, iki doktora öğrencisinin de ikişer dönem ceza aldıklarını ve bu kararın da YÖK'e bildirildiğini ifade etti.

Bayram Kaya, İstanbul


12 Eylül 2007, Çarşamba