Saturday, September 15, 2007

arXiv - İntihale adı karışan Türk fizikçiler (ÇOMÜ vd) açıklandı

http://www.ntv.com.tr/news/419787.asp

------------------------------------------

http://www.tamindir.com/haber.asp?id=4098

------------------------------------------

İntihale adı karışan Türk fizikçiler açıklandı

arXiv’in kurucusu Prof. Dr. Paul Ginsparg, intihalle suçlanan 14 akademisyenin ismini ve aşırılan makaleleri açıkladı. Ginsparg, “14 akademisyenin bazıları diğerlerinin kurbanı olabilir” diye konuştu.


NTV-MSNBC
Güncelleme: 20:48 TSİ 13 Eylül 2007 Perşembe

İSTANBUL - Nature dergisinin ortaya attığı, NTVMSNBC’nin gündeme taşıdığı intihal olayına adı karışanların isimleri açıklandı. Hürriyet gazetesine konuşan arXiv’in kurucusu, Cornell Üniversitesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Paul Ginsparg ODTÜ, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi, Diyarbakır Dicle Üniversitesi ve Mersin Üniversitesi Fizik bölümlerinden sözkonusu makaleleri yollayan akademisyen ve doktora öğrencilerinin isimlerini ve yayından kaldırılan makaleleri ifşa etti. Ginsparg, “Olay benim değil, ODTÜ’lü hocaların sayesinde anlaşıldı. Bu işin kahramanı onlardır” dedi.

Ginsparg, intihal olayında adı geçen 14 kişiden bazılarının, gerçekten aşıranların kurbanı olabileceğini belirtti ve şunları ekledi: “Makalelerin çoğu birden fazla kişi tarafından yazılmış. Yazarlardan sadece biri intihal yapmış. Bu, diğerlerinin başını yakmış olabilir. Yine de diğer yazarların intihal olup olmadığının araştırılması gerekiyordu. Buna dikkat etmek, öğrencilere öğretmek akademik kültürün parçasıdır.”

Amaçlarının herkesi töhmet altında bırakmak değil, sadece küçük bir grubun intihal yaptığını ortaya koymak olduğunu belirten Prof. Ginsparg, “Zaten olay benim çabamla değil, ODTÜ’lü profesörlerin sayesinde ortaya çıktı. Halbuki Nature’daki haberde bu işin kahramanı olarak beni gösteriyorlar ama esas kahraman ODTÜ’lü hocalardır. İntihali onların sayesinde aydınlattık” dedi. Ginsparg’ın açıkladığı isimler şöyle:




Türk fizikçilerin akademik vurgunu