Friday, September 14, 2007

Afurma ÇOMU Yıldızı - ÇOMÜ Yıldızları - COMU Star - COMU Stars - Osman Demircan

http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=63246

http://www.doozz.com/uzayda_artik_biz_de_variz.htm

Radikal , 18.01.2007


Uzayda artık biz de varız!

Uzayda artık biz de varız!
Gözlemevi Müdürü Prof. Osman Demircan: 24 saat boyunca uzayı gözlüyoruz.
Onsekiz Mart Üniversitesi'nin keşfettiği iki gökcismi, 'ÇOMÜ yıldızları' diye anılacak

18/01/2003 (378 kişi okudu)

AA - ÇANAKKALE - Türkiye'nin de artık yıldızı var. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), Astrofizik Araştırma Merkezi ve Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Osman Demircan, son altı ay içinde iki yeni gök cismi keşfettiklerini söyledi.
Türkiye'nin en gelişmiş gözlemevleri arasında sayılan ÇOMÜ Gözlemevi'nde yapılan gözlem araştırmaları sırasında keşfedilen iki yeni gökcisminin, tüm dünyada Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nin adıyla tanınacağını belirten Demircan, "Yaptığımız araştırmaların verisi, uluslararası yayın aşamasında. Bu iki gökcismi, bugüne kadar tek yıldız olarak bilinen, ama bizim onları çift yıldız olarak keşfettiğimiz iki cisim" dedi.
Astronomide yıldızların kod adları bulunduğunu, bu keşfin yıldızlar astronomisine önemli katkı sağlayacağını anlatan Prof. Dr. Demircan, "Bu iki gökcismi, bu alanda fiziksel olarak yeni bilgiler oluşturuyor. Bu keşif, çift yıldız astronomisine önemli bir katkı sağlayacak ve astronomide
'ÇOMÜ yıldızları' olarak tanınacak" diye konuştu.

Bir teleskop daha
ÇOMÜ Gözlemevi'nde 24 saat süreyle uzmanların gözlem yaptığını, elde edilen tüm verilerin bilgisayar ortamında depolandığını ifade eden Demircan, iki olan teleskop sayısının üçe çıkartılarak araştırmalarını daha da etkinleştireceklerini, gelecekte bilime yeni katkılar sağlamayı amaçladıklarını kaydetti.

Haberi Yazdır