Tuesday, July 17, 2007

Necla Arat bilim hırsızı çıktı

http://www.atilim.org/haberler/2007/05/17/Necla_Arat_bilim_hirsizi_cikti.html

İSTANBUL (17.05.2007)


Necla Arat bilim hırsızı çıktı

Cumhuriyet mitinglerinin tertip komitesinde yer alan ve CHP'den miletvekili adaylığı kesinleşen Prof. Dr. Necla Arat'ın doçenlik ve doktora tezlerinin intihal olduğu ileri sürüldü. Arat'ın daha önce de profesörlük tezinin bilim hırsızlığı olduğu ortaya çıkmıştı.

O bir "bilim" kadını!

Darbeci generallerin “silahsız” sözcülerinden biri olan Necla Arat, 1990 öncesinde, profesörlük ünvanı almak için, İÜ Edebiyat Fakültesi'nde bir tez hazırlamış, tezi görüşen kurulda beş üyeden ikisi lehte, ikisi aleyhte, biri de çekimser oy kullanmıştı. Bu durum üzerine bir üst kurul inceleme yapmış; konuyu görüşen bilim kurulunun üyelerinden birinin hazırladığı bir intihal raporu bu süreçte ortaya çıkmıştı.

Bu rapora göre: "Ahlak Felsefesi" adını taşıyan tez üç ayrı İngilizce kitaptan tercüme yoluyla derlenerek hazırlanmıştı. Üst kurul, ortaya çıkan bu rapor üzerine 'intihal suçlusu' olduğu gerekçesiyle henüz Doçent olan Necla Arat'ın profesörlük tezini geri çevirmiş, üniversiteyle ilişkisinin de kesilmesini de talep etmişti. Ancak Necla Arat, bu olayla ilgili üniversiteden altı ay uzaklaştırma cezası almış, üst kuruldaki isimler emekli olduktan sonra da yeniden harekete geçip profesör olmayı başarmıştı.

YÖK kışlasının yüz akı!

12 Eylül faşist darbesi ile kışlaya dönüştürülen üniversitelerin yüz akı(!) olduğu, gün geçtikçe daha net bir şekilde ortaya çıkıyor. Darbeci generallerin muhtıralarını savunabilecek kadar bilimsel düşünce düşmanı olan, Necla Arat'ın intihal sicilinde yok yok! Necla Arat'ın profesörlük tezi gibi şimdi de doktora ve doçentlik tezlerinin de intihal olduğu ortaya çıktı.

Arat'ın "E. Cassirer ve S. K. Langer'de Sembolik Form Olarak Sanat" başlıklı doktora tezi hakkında yapılan incelemede; kitabın büyük bir kısmının Cassirrer ve Langer adlı yazarlardan kaynak belirtilmeden yapılan alıntılarla oluştuğu kaydedildi. Arat'ın "18. Yüzyıl İngiliz Felsefesinde Etik ve Estetik Değerler Arasındaki İlgi Sorunu" isimli doçentlik tezinde de benzer intihaller olduğu belirtildi.

Doktora ve doçentlik tezleriyle ilgili intihal iddialarına köşesinde yer veren Ahmet Hakan Coşkun, Arat hakkında "suç duyurusunda bulunduğunu" belirtirken, intihal iddialarının belgelerinin de kendisinde mevcut olduğunu kaydetti.

Postal varsa, bilim yok

Bilimsel düşünce yerine asker postalını üniversitelerde hakim kılan YÖK kışlasının medarı iftarı diğer profesörlerin de intihal suçları ortaya çıkmıştı. Onlardan biri de eski İÜ Rektörü Prof. Kemal Alemdaroğlu idi. Alemdaroğlu'nun yazdığı 'Laparoskopik Cerrahi' kitabının intihal olduğu Türk Tabipler Birliği'nce tescil edilmişti.

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Atalay Arkan'ın Almanya'da çıkmış olan anestezi ile ilgili kitabı intihal ederek Türkçeye çevirdiği, üzerine kendi ismini koyarak yayınladığı tespit edilmişti.

19 Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Ferit Bernay ve arkadaşlarının yazdığı makalenin 'Journal of Pediatric Surgery' adlı derginin Şubat 1989 sayısından kopyalandığı tespit edilmişti.

Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Ruşen Keleş ve bir öğretim üyesi tarafından yazılan 150 sayfalık 'Çevre Hukukuna Giriş' adlı kitabın Prof. Nükhet Turgut'a ait 'Çevre Hukuku ve Karşılaştırmalı İnceleme' adlı kitaptan intihal edildiği mahkeme kararıyla belgelenmişti.