Tuesday, August 14, 2007

Yine intihal skandalı: 2 öğretim üyesine (Ruşen Keleş ve Birol Ertan) 50 milyar ceza

http://www.maxclubin.com/rusen-keles-ve-intihal-13223.html


NTV , 21 Aralık 2006 17:14



Yine intihal skandalı: 2 öğretim üyesine 50 milyar ceza


İ.Ü eski rektörü Kemal Alemdaroğlu'ndan sonra üniversiteler yine bir intihal skandalı ile çalkalanıyor. Prof. Turgut'un eserinden ihtihal yapan iki öğretim üyesine 50 milyar ceza verildi.

Atılım Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Nükhet Turgut, Çevre Hukuku” kitabından çalıntı yaptıkları gerekçesiyle Ruşen Keleş ve Birol Ertan aleyhine 3 yıl önce açtığı davayı kazandı. Keleş ve Ertan 50’şer milyar lira para cezasına çarptırıldı.

Türkiye dünya bilim sıralamasında 25’inci sıraya yükseldi ama “bilimsel hırsızlık” anlamına gelen intihal olaylarının arkası kesilmiyor.

Üniversitelerde bilimsel etik tartışmalarını gündeme getiren intihal olaylarına bir yenisi daha eklendi. Son intihal olayı, Ankara Fikri ve Sınai Haklar Ceza Mahkemesi’nde 3 yıl önce açılan davanın sonuçlanmasıyla kesinleşti.

Mahkeme, Ruşen Keleş ve Birol Ertan’ın yazdığı 150 sayfalık “Çevre Hukuku’na Giriş” adlı kitabın önemli bir bölümünün, Atılım Üniversitesi’nde görevli çevre hukuku uzmanı Prof. Dr. Nükhet Turgut’un “Çevre Hukuku” adlı kitabından alınma olduğuna karar verdi.

Bu suçun karşılığında Keleş ve Ertan, böyle bir suçu ilk kez işlemiş olmaları gözönünde bulundurularak alt sınırdan cezalandırıldı ve 50’şer milyar liralık ağır para cezasına çarptırıldı.

Bu öğretim elemanlarının yüksek lisans ve doktora derslerine girip, bilimsel jürilerde yer almalarının şaşırtıcı olduğunu söyleyen Prof. Turgut, “Ciddi olan; hocaların ilk derslerinde yaptıkları, bilimsel bir çalışma nasıl yapılır, bilimsel dürüstlüğe nasıl uyulur, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’ndaki hükümler nasıl uygulanır, buna göre atıfların nasıl yapıldığı, nasıl muhakeme değerlendirmelerinin yapıldığı bu derslerde gösterilir. O zaman merak ediyorsunuz, böyle alıntıları yapıyor; üstelik hukuk adına ortaya çıkıyorlarsa bu dersleri nasıl veriyorlar?” dedi.

ntv