Tuesday, August 14, 2007

BİR 'İNTİHAL' VAKASI DAHA... (Ruşen Keleş)

http://www.habervitrini.com/haber.asp?id=156553

Hurriyet , 22 Aralık 2004 Çarşamba 05:09



Eski YÖK Başkanı İhsan Doğramacı, eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Kemal Alemdaroğlu gibi hocaların adının karıştığı ‘intihal’ (bilim hırsızlığı) vakalarına bir yenisi daha eklendi.


Ankara Üniversitesi Hukuk ve Siyasal Bilgiler fakültelerinde yıllarca ders veren ‘şehircilik ve çevre’ konularında efsaneleşen Prof. Dr. Ruşen Keleş, bu alanın daha genç kuşaktan bir başka yetkin ismi Atılım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Kamu Hukuku Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nükhet Turgut tarafından mahkum ettirildi.

TURGUT: DAYANAMADIM

Prof. Turgut, Ruşen Keleş hocayla birlikte toplantılara katıldığını, yakından tanıdığını belirterek, Keleş ve Ertan’ın birlikte yazdıkları ‘Çevre Hukukuna Giriş’ adlı kitaplarına, ‘Çevre Hukuku ve Karşılaştırmalı İnceleme’ adlı kitabından ‘intihal’ yaptıklarını görünce şaşkına döndüğünü anlattı. Turgut, ‘Ruşen Hoca, kitaplarımı çok beğendiğini bana söylüyordu, bu yüzden çok üzüldüm. Ancak, çok duyarlı olduğum bu konuda derhal Savcılığa suç duyurusu yapmakta tereddüt etmedim’ dedi.

Ankara Fikri ve Sinai Haklar Ceza Mahkemesi, üç yıl süren davanın sonunda, Keleş ve Ertan’ın yazdığı 150 sayfalık kitabın önemli bir bölümünün, Prof. Nükhet Turgut’un ‘Çevre Hukuku’ adlı kitabından alınma olduğuna karar verdi. Keleş ve Ertan, böyle bir suçu ilk kez işlemiş olmaları dikkate alınarak alt sınırdan cezalandırıldı ve 50’şer milyar lira ağır para cezasına çarptırıldı. Ancak bu ceza da ertelendi.

Hürriyet