Friday, December 28, 2007

Selçuk Matematik ikinci kez intihal skandalına karıştı

http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=242608


Radikal , 25.12.2007





Selçuk Matematik ikinci kez intihal skandalına karıştı


25/12/2007


MESUT HASAN BENLİ
(Arşivi)


ANKARA - Konya Selçuk Üniversitesi Matematik Bölümü, ikinci intihal iddialarıyla çalkalanıyor. Öğretim üyeleri Yard. Doç. Dr. Kemal Uslu ile Yard. Doç. Dr. Aydın Kurnaz, aynı bölümde çalışan Prof. Dr. Haydar Bulgak ve Doç. Dr. Kemal Aydın'ın makalelelerinden kaynak belirtmeden alıntı yapmakla suçlanıyor. Eser sahiplerinin şikâyeti üzerine oluşturulan komisyon Uslu ve Kurnaz'ın yargılamalarını istedi.
Uluslararası matematik dergisi 'Applied Mathematics and Computation'ın editörü ağustos sayısında Türk matematikçilerin intihal içeren makalelerini yayınladıklarını anlatıp, okurlarından özür dilemişti. Selçuk Üniversitesi Matematik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Durmuş Bozkurt ile doktora öğrencisi Kerem Yamaç'ın, aynı bölümde çalışan Prof. Dr. Haydar Bulgak ve eşi Dr. Ayşe Bulgak'ın uluslararası bilim dergilerinde yayımlanan iki makalesinden kaynak belirtmeden alıntı yaptığı iddia edilmişti. Bu skandalın ardından, aynı üniversitede benzer bir olayın daha yaşandığı ortaya çıktı.

Komisyon 'İntihal var' dedi
Prof. Haydar Bulgak ve Doç. Dr. Kerem Aydın'a ait bir makaleden alıntılar, Yard. Doç. Dr. Kemal Uslu ile Yard. Doç. Dr. Aydın Kurnaz tarafından kaynak belirtilmeden 'Selçuk Journal of Applied Mathematics' adlı dergide yayınladı. Bulgak, Uslu ve Kurnaz hakkında suç duyurusunda bulundu. Ancak iddialara göre soruşturma açılması hiç kolay olmadı. İddiayı araştırmak için oluşturulan komisyonun "İntihal var" demesine rağmen rektörlük soruşturma başlatmadı.

YÖK talimat verdi, soruşturma açıldı
Prof. Bulgak, şikâyetini YÖK'e taşıdı. YÖK'ün 'Konuyu araştırın' talimatı üzerine rektörlük, Prof. Dr. Şerif Şimşek başkanlığında yeni bir soruşturma kurulu oluşturdu. Kurul, 'intihal yapıldığını' tespit etti. Rektörlüğe 21 Kasım'da gönderilen soruşturma raporunda "Üniversitemiz Fen-Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü öğretim üyeleri Yard. Doç. Dr. Kemal Uslu ve Yard. Doç. Dr. Aydın Kurnaz hakkında 'lüzum-u muhakemenin' önerilmesini ve dosyanın gereği için S.Ü Rektörlüğüne gönderilmesini oybirliğiyle kararlaştırmıştır" denildi.
Bulgak'ın avukatı Ali Altay, üniversite yönetiminin, intihal olayını örtbas etmeye çalıştığını öne sürdü:
"Rektörlük ancak dördüncü komisyonun 'Evet intihal yapıldı' demesi üzerine soruşturma açılmasına izin verebildi. Ayrıca intihal yapan Aydın Kurnaz yardımcı doçent olmasına rağmen ve aynı bölümde doçent bulunmasına bölüm başkanı olarak atanmıştır."